• หน้าแรก
  • เกี่ยวกับศูนย์ฯ
    • ความเป็นมา,วิสัยทัศน์,พันธกิจ,ค่านิยม
    • โครงสร้างองค์กร
    • กรรมการอำนวยการศูนย์วิจัยข้าวล้านนา
    • กรรมการบริหารศูนย์วิจัยข้าวล้านนา
    • ผู้บริหาร
    • บุคลากร
    • เครือข่ายเกษตรกร
  • งานวิจัย
    • โครงการวิจัย
      - งานวิจัย - กฏระเบียบที่เกี่ยวข้อง
    • ผลงานตีพิมพ์ - ผลงานตีพิมพ์ - กฏระเบียบที่เกี่ยวข้อง
  • งานบริการวิชาการ
    • โครงการวิชาการที่เกิดประโยชน์ต่อสังคม
    • งานสัมนาและการฝึกอบรม
    • งานแปลงนาสาธิต
    • งานโรงสีข้าวชุมชน - โรงสีข้าว - โรงอบข้าวเปลือก - ห้องบรรจุภัณฑ์ข้าว
  • ข้อมูลเผยแพร่
    • แผนการดำเนินงานประจำปี
    • รายงานผลการดำเนินงานประจำปี
    • ผลการปฏิบัติงานของผู้บริหาร
    • รายงานผลการจัดซื้อจัดจ้าง
    • ข้อมูลสาธารณะ
    • กฏระเบียบและข้อบังคับหน่วยงาน
  • E-Service
  • ติดต่อศูนย์ฯ
  • เข้าสู่ระบบ

ติดต่อ

  • สำนักงานเขตพื้นที่การศึกษาประถมศึกษาฉะเชิงเทรา เขต 1 หมู่ 1 ถนนเลี่ยงเมือง ตำบลบางตีนเป็ด อำเภอเมืองฉะเชิงเทรา จังหวัดฉะเชิงเทรา 24000
  • 033-599461
  • E-mail : cco1.pr@gmail.com

ผลงานตีพิมพ์

ปี 2557

ลำดับ

ชื่อบทความ

Author/ Corresponding Author

ชื่อวารสาร

1

Population structure of the primary gene pool of Oryza sativa in Thailand. Genetic Resources and Crop Evolution

ผศ.ดร.ต่อนภา  ผุสดี

Genetic Resources and Crop Evolution

2

Promoting plant growth in a commercial rice cultivar by endophytic diazotrophic bacteria isolated from rice landraces. Annals of Microbiology

ศ.เกียรติคุณ ดร. สายสมร  ลำยอง

Annals of Microbiology

3

Comparative study of endophytic and endophytic diazotrophic bacterial communities across rice landraces grown in the highlands of northern Thailand

ศ.เกียรติคุณ ดร.เบญจวรรณ  ฤกษ์เกษม

Archives of Microbiology

 

ปี 2558

ลำดับ

ชื่อบทความ

Author/ Corresponding Author

ชื่อวารสาร

1

Effects of processing conditions on powder properties of black glutinous rice ( Oryza sativa L.) and freeze drying

ผศ.ดร.ธรรณพ เหล่ากุลดิลก

Food Science and Technology

2

Bioethanol production from rice husk under elevated temperature simultaneous saccharification and fermentation using Kluyveromyces marxianus CK8

ศ.เกียรติคุณ ดร. สายสมร  ลำยอง

Biocatalysis and Agricultural Biotechnology

3

Genotypic variation in adaptation to soil acidity in local upland rice varieties

ศ.เกียรติคุณ ดร.เบญจวรรณ  ฤกษ์เกษม

Plant Genetic Resources

4

Natural and human-mediated selection in a landrace of Thai rice (Oryza sativa). Annals of Applied Biology

ผศ.ดร.ต่อนภา  ผุสดี

Annals of Applied Biology

5

Inheritance of resistance to fenoxaprop-p-ethyl in sprangletop        (Leptochloa chinensis L. Nees)

รศ.ดร.ศันสนีย์  จำจด

Weed Biology and Management

6

Encapsulation of Michelica alba D.C.Extract using Spray Drying and Freeze Drying and Application on Thai Dessert from Rice Flour

ดร.รชนิภาส  สมัครดำรงไทย

International Conference on Food and Agricultural Sciences,Procceding

 

ปี 2559

ลำดับ

ชื่อบทความ

Author/ Corresponding Author

ชื่อวารสาร

1

Microencapsulation of Black Glutinous Rice Anthocyanins Using Maltodextrins Produced from Broken Rice Fraction as Wall Material by Spray Drying and Freeze Drying

ผศ.ดร.ธรรณพ เหล่ากุลดิลก

Food Science and Technology

 

 

ปี 2560

ลำดับ

ชื่อบทความ

Author/ Corresponding Author

ชื่อวารสาร

1

Microencapsulation of black glutinous rice anthocyanins using maltodextrians produced from broken rice fraction as wall material by spray drying and freeze drying

ผศ.ดร.ธรรณพ เหล่ากุลดิลก

Journal of food Processing and Presevation

2

Optimisation of microencapsulation of turmeric extract for masking

flavour

ผศ.ดร.ธรรณพ เหล่ากุลดิลก

Food Chemistry

3

Variation of Zinc Concentration in Rice Caryopsis and Husk among Southern Rice Varieties Grown in Southern and Northern Thailand

รศ.ดร.ศัสนีย์  จำจด

CMU J. Nat. Sci

4

Antioxidative effect of Assam Tea (Camellia sinesis Var. Assamica) extract on rice bran oil and its application in breakfast cereal

รศ.ดร.นิรมล  อุตมอ่าง

Food Chemistry

5

Microencapsulation of white champaca (Michelia alba D.C) extract using octenyl) succunic anhydride (OSA) starch for controlled release aroma

ผศ.ดร.ธรรณพ เหล่ากุลดิลก

Journal of Microencapsulation

6

The Time of Flooding Occurrence is Critical for Yield Production in Rice and Vary in a Genotype-Dependent Manner

 

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

 

OnLine Journal of Biological Sciences

7

Optimization of the Production Conditions of glutinous rice bran protein hydrolysate with antioxidative properties

ผศ.ดร.ธรรณพ เหล่ากุลดิลก

CMU J. Nat. Sci.

8

Inheritance of tolerance to high temperature at anthesis in rice

ศ.เกียรติคุณ ดร.เบญจวรรณ  ฤกษ์เกษม

Sabrao Journal of Breeding

and Genetics

9

Heat tolerance in Thai rice varieties

ศ.เกียรติคุณ ดร.เบญจวรรณ  ฤกษ์เกษม

Science Asia

 

10

Characterization of on -farm rice germplasm in an area of the crop’s center of  diversity

รศ.ดร.ศันสนีย์  จำจด

Chiang Mai University Journal of Natural Sciences

11

The dynamics of spatial and temporal population genetic structure of weedy rice (Oryza sativa f. spontanea Baker)

รศ.ดร.ศันสนีย์  จำจด

Genetic Resources and Crop Evolution

12

Responses of grain zinc and nitrogen concentration to nitrogen fertilizer application in rice vatieties with high-yielding low-grain zinc and low- yielding high grain zinc concentration

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Plant and Soil

13

Association between iron, zinc and protein concentration in the embryo and endosperm regions of rice grain

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

International Food Reseach Journal

14

Effect of soaking temperature and time on GABA and total phenolic content of germinated brown rice (Pitsanulok 2 )

รศ.ดร.นิรมล  อุตมอ่าง

Current Applied Science and Technology

15

Microencapsulation of Black Glutinous Rice Anthocyanins Using Maltodextrins Produced from Broken Rice Fraction as Wall Material by Spray Drying and Freeze Drying

ผศ.ดร.ธรรณพ เหล่ากุลดิลก

Journal of Food Processing and Presevation

 

 

 

ปี 2561

ลำดับ

ชื่อบทความ

Author/ Corresponding Author

ชื่อวารสาร

1

Variation of floral traits in Thai rice germplasm (Oryza sativa)

รศ.ดร.ศันสนีย์  จำจด

Genetic Resources and Crop Evolution

2

Genetic relationships between anther and stigma traits revealed by QTL analysis in two rice advanced-generation backcross populations

รศ.ดร.ศันสนีย์  จำจด

Euphytica

3

Variation of milling and grain physical quality of dry season Pathum Thani 1 in Thailand

รศ.ดร.ศันสนีย์  จำจด

Chiang Mai University Journal of Natural Sciences

4

Growth and nutrients competition between weedy rice and crop rice in a replacement series study

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

International Journal of Agriculture and Biology   

5

Effect of Cooking on Anthocyanin Concentration and Bioactive Antioxidant Capacity in Glutinous and Non-Glutinous Purple Rice

ดร.สุภาภรณ์  ญะเมืองมอญ

Rice Science

6

Applying nitrogen fertilizer increased anthocyanin in vegetative shoots but not in grain of purple rice genotypes

ดร.สุภาภรณ์  ญะเมืองมอญ

Journal of Science of Food and Agriculture

7

Seasonal variation in grain yield and quality in different rice varieties

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Field Crops Research

8

Stability of anthocyanin content and antioxidant capacity among local thai purple rice genotypes in different storage conditions

ดร.สุภาภรณ์  ญะเมืองมอญ

Chiang Mai Journal of Science

9

Effects of foliar application of zinc on grain yield and zinc concentration of rice in farmers’ fields

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Chiang Mai University Journal of Natural Sciences

10

Responses of grain yield and nutrient accumulation to water and foliar fertilizer management in upland and wetland rice varieties

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

OnLine Journal of Biological Sciences

 

 

ปี 2562

ลำดับ

ชื่อบทความ

Author/ Corresponding Author

ชื่อวารสาร

1

Farmers Drive Genetic Diversity of Thai Purple Rice (Oryza sativa L.)

ผศ.ดร.ต่อนภา  ผุสดี

Economic Botany

 

 

 

ปี 2563

ลำดับ

ชื่อบทความ

Author/ Corresponding Author

ชื่อวารสาร

1

A Spray-Dried, Co-Processed Rice Starch as a Multifunctional Excipient for Direct Compression

ดร.ภญ.อรอนงค์ กิตติพงษ์พัฒนา

Pharmaceutics

2

Identifying rice grains with premium nutritional quality among on-farm germplasm in 1 the highlands of Northern Thailand

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Quality Assurance and Safety of Crops & Foods

3

Shoot and root growth of rice seedlings as affected by soil and foliar zinc applications

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Journal of Plant Nutrition

4

Rice Quality improvement. A review

ศ.เกียรติคุณ ดร.เบญจวรรณ ฤกษ์เกษม

Agronomy for Sustainable Development

5

Interplay Between Silicon and Iron Signaling Pathways to Regulate Silicon Transporter Lsi1 Expression in Rice

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Frontiers in Plant Science

6

Foliar zinc application improved grain zinc accumulation and bioavailable zinc in unpolished and polished rice

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Plant Production Science

7 Microencapsulation of copigmented anthocyanins using double emulsion followed by complex coacervation: Preparation, characterization and stability ผศ.ดร.ธรรณพ  เหล่าดิลกกุล LWT - Food Science and Technology
8

Silicon application improves caryopsis development and yield in rice

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย Journal of the Science of Food and Agriculture
9

Variation in nutritional quality of pigmented rice varieties under different water regimes

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย Plant Production Science

 

ปี 2564

ลำดับ

ชื่อเรื่อง

Author/ Corresponding Author

วารสารที่ตีพิมพ์

1

Simultaneous Biofortification of Rice With Zinc, Iodine, Iron and Selenium Through Foliar Treatment of a Micronutrient Cocktail in Five Countries

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Frontiers

2

Improving Grain Zinc Concentration in Wetland and UplandRice Varieties Grown under Waterlogged and Well-Drained Soils by Applying Zinc Fertilizer

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Agronomy

3

Stabilizing Grain Yield and Nutrition Quality in Purple Rice Varieties by Management of Planting Elevation and Storage Conditions

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Agronomy

4

Silicon application improves caryopsis development and yield in rice

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE

5

Synthesis, Characterization, and Application of Carboxymethyl Cellulose from Asparagus Stalk End

อ.ดร.สุพัฒน์  พงษ์ไทย

Polymer

6

Characterization of Chitosan Film Incorporated with Curcumin Extract

อ.ดร.สุพัฒน์  พงษ์ไทย

Polymer

7

Effect of monochloroacetic acid on properties of carboxymethyl bacterial cellulose powder and film from nata de coco

อ.ดร.สุพัฒน์  พงษ์ไทย

Polymer

8

Carboxymethyl bacterial cellulose from nata de coco: Effects of NaOH

อ.ดร.สุพัฒน์  พงษ์ไทย

Polymer

9

Inhibitory Effect of Thai Purple Rice Husk Extract on Chemically Induced Carcinogenesis in Rats                            

ผศ.ดร.รวิวรรณ  วงศ์ภูมิชัย

Molecules

10

Sunn hemp (Crotalaria juncea) weed suppression and allelopathy at different timings

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Biocontrol Science and Technology

11

Variation in nutritional quality of pigmented rice varieties under different water regimes

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Plant Production Science

12

Foliar zinc application improved grain zinc accumulation and bioavailable zinc in unpolished and polished rice

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Plant Production Science

13

Comparative Studies on the Hepatoprotective Effect of White and Coloured Rice Bran Oil against Acetaminophen-Induced Oxidative Stress in Mice through Antioxidant- and Xenobiotic-Metabolizing Systems

ผศ.ดร.รวิวรรณ  วงศ์ภูมิชัย

Oxidative Medicine and Cellular Longevity

14

Antigenotoxic Effects and Possible Mechanism of Red Yeast (Sporidiobolus pararoseus) on Aflatoxin B1-Induced Mutagenesis

ผศ.ดร.รวิวรรณ  วงศ์ภูมิชัย

Biomolecules

15

Improving nutritional values in purple rice through germination and parboiling processes

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION

16

Effects of roasting conditions on anthocyanin, total phenolic content, and antioxidant capacity in pigmented and non-pigmented rice varieties

ดร.สุภาภรณ์  ญะเมืองมอญ

International Food Research Journal

 

ปี 2565

ลำดับ

ชื่อเรื่อง

Author/ Corresponding Author

วารสารที่ตีพิมพ์

1 Responses of Purple Rice Genotypes to Nitrogen and Zinc Fertilizer Application on Grain Yield, Nitrogen, Zinc, and Anthocyanin Concentration รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Plants

https://www.mdpi.com/2223-7747/10/8/1717

2 Seed Priming and Foliar Application with Nitrogen and Zinc Improve Seedling Growth, Yield, and Zinc Accumulation in Rice รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Agriculture

https://www.mdpi.com/2077-0472/12/2/144

3 Nitrogen fertilizer increases grain zinc along with yield in high yield rice varieties initially low in grain zinc concentration รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Plant and Soil

http://10.1007/s11104-021-05090-w

4 Formulation Study of a Co-Processed, Rice Starch-Based, All-in-One Excipient for Direct Compression Using the SeDeM-ODT Expert System รศ.ดร.นิสิต  กิตติพงษ์พัฒนา

Pharmaceuticals

https://www.mdpi.com/1424-8247/14/10/1047

5 Oxyresveratrol Inhibits TNF-α-Stimulated Cell Proliferation in Human Immortalized Keratinocytes (HaCaT) by Suppressing AKT Activation ผศ.ดร.วุฒิไกร  นิ่มละมูล

Pharmaceuticals

https://www.mdpi.com/1999-4923/14/1/63

6 Promoting seedling vigour and grain zinc accumulation in rice by priming seeds and foliar application with zinc and potassium fertiliser ดร.สุภาภรณ์  ญะเมืองมอญ

Crop and Pasture Science

https://www.publish.csiro.au/CP/CP21310

7 Phytochemical Profile and Chemopreventive Properties of Cooked Glutinous Purple Rice Extracts Using Cell-Based Assays and Rat Model ผศ.ดร.รวิวรรณ  วงศ์ภูมิชัย

Foods

https://www.mdpi.com/2304-8158/11/15/2333

8 Synergistic Effects of Some Methoxyflavones Extracted from Rhizome of Kaempferia parviflora Combined with Gentamicin Against Carbapenem-Resistant Strains of Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, and
Acinetobacter baumannii
ผศ.ดร.วุฒิไกร  นิ่มละมูล

Plants

https://www.mdpi.com/2223-7747/11/22/3128

9 Improve Anthocyanin and Zinc Concentrations in Purple Rice by Nitrogen and Zinc Fertilizer Application รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Rice Science

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1672630822000579?via%3Dihub

10 Variation of Anthocyanin, Phenol, and Antioxidant Capacity in Straw among Rice Varieties and Growing Locations as a Potential Source of Natural Bioactive Compounds รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Plants

https://www.mdpi.com/2223-7747/11/21/2903

11 Responses of purple rice variety to light intensities and soil zinc application 
on plant growth, yield and bioactive compounds synthesis 
ดร.สุภาภรณ์  ญะเมืองมอญ

Journal of Cereal Science

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521022000844?via%3Dihub

ปี 2566

ลำดับ

ชื่อเรื่อง

Author/ Corresponding Author

วารสารที่ตีพิมพ์

1

Utilization of Rice Straw Wastes as Aggregate in Lightweight Concrete Block Production by Using Cold Press Technique

รศ.ดร.ธีวรา  สุวรรณ

IOP Conference Series: Earth and Environmental Science

https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/1146/1/012006

2

Comparative analysis of bioactive-phytochemical characteristics, antioxidants activities, and anti-inflammatory properties of selected black rice germ and bran (Oryza sativa L.) varieties

ศ.ดร.พรงาม  เดชเกรียงไกรกุล

European Food Research and Technology

https://link.springer.com/article/10.1007/s00217-022-04129-1

3

Regulatory Effects of Thai Rice By-Product Extracts from Oryza sativa L. cv. Bue Bang 3 CMU and Bue Bang 4 CMU on Melanin Production, Nitric Oxide Secretion, and Steroid 5α-Reductase Inhibition

รศ.ดร.ภญ.วรินทร  รักษ์ศิริวนิช

Plants

https://www.mdpi.com/2223-7747/12/3/653

4

Natural Melanogenesis Inhibitor, Antioxidant, and Collagen Biosynthesis Stimulator of Phytochemicals in Rice Bran and Husk Extracts from Purple Glutinous Rice (Oryza sativa L. cv. Pieisu 1 CMU) for Cosmetic Application

รศ.ดร.ภญ.วรินทร  รักษ์ศิริวนิช

Plants

https://www.mdpi.com/2223-7747/12/4/970

5

Effects of Bioactive Composition in Oryza sativa L. cv. KDML105 Bran Extract on Gene Expression Related to Hair Cycle in Human Hair Follicle Dermal Papilla Cells

รศ.ดร.กรวรรณ  ศรีงาม

Agronomy

https://www.mdpi.com/2073-4395/13/2/295

6

Antioxidant Activities and Characterization of Polyphenols from Selected Northern Thai Rice Husks: Relation with Seed Attributes

รศ.ดร.กรวรรณ  ศรีงาม

Rice Science

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1672630823000094?pes=vor

7

Efficacy of Soil and Foliar Boron Fertilizer on Boron Uptake and Productivity in Rice

รศ.ดร.ชนากานต์ เทโบลต์ พรมอุทัย

Agronomy

https://www.mdpi.com/2073-4395/13/3/692

8

Genotypic Variation in Thai Fragrant Rice in Response to Manganese Application and Its Effects on 2-Acetyl-1-Pyrroline Content, Productivity and Gene Expression

ผศ.ดร.ต่อนภา  ผุสดี

Agronomy

https://www.mdpi.com/2073-4395/13/3/788

 

ศูนย์วิจัยข้าวล้านนา มหาวิทยาลัยเชียงใหม่

239 ถนนห้วยแก้ว ตำบลสุเทพ
อำเภอเมืองเชียงใหม่ จังหวัดเชียงใหม่ 50200
โทรศัพท์ 053-944911 แฟกซ์ 053-944912
E-mail : -

จำนวนผู้เยี่ยมชม

Online ออนไลน์ 58
All เข้าเว็บทั้งหมด 46,294
To Day เข้าเว็บวันนี้ 217
This Month เข้าเว็บเดือนนี้ 417
This Year เข้าเว็บปีนี้ 5,832

Facebook

© Copyright 2022 - All Rights Reserved. BY Aszee.com